Arter

Strandhoppare

Platorchestia platensis Insamlingsmetod: Håv och burkArtbeskrivning: Strandhoppare är amfipoder, dvs små kräftdjur, som lever bland tångruskor som har spolats upp på sandstränder. Om man lyfter på tångruskorna ser man strandhoppare som snabbt hoppar undan.Det finns flera olika arter som förekommer naturligt i Sverige och det kan vara svårt att se om det är arten Platorchestia platensis man har …

Strandhoppare Läs mer »

Australisk kalkrörsmask

Ficopomatus enigmaticus Insamlingsmetod: PåväxtpanelerArtbeskrivning: Den australiska kalkrörsmasken bygger vita kalkrör som är ca 10 cm långa och ca 2 mm i diameter. Ofta sitter många maskar tätt tillsammans och bildar kolonier som kan bli 10 cm stora.Denna art kommer eventuellt att finnas på påväxtpanelerna som har suttit i havet under sommaren och som undersöks efter sommaren. Läs …

Australisk kalkrörsmask Läs mer »

Liten havstulpan

Austrominius modestus Insamlingsmetod: PåväxtpanelerArtbeskrivning: Den ”lilla havstulpanen” (officiellt svenskt namn saknas) är en relativt liten havstulpan som bara blir ca 5-10 mm i diameter. Den känns lättast igen på att den bara har fyra gråvita sidoplattor.Denna art kommer eventuellt att finnas på påväxtpanelerna som har suttit i havet under sommaren och som undersöks efter sommaren. Läs mer om …

Liten havstulpan Läs mer »

Rödbrunt mossdjur

Watersipora subtorquata Insamlingsmetod: PåväxtpanelerArtbeskrivning: Det ”rödbruna mossdjuret” (officiellt svenskt namn saknas) bildar precis som andra mossdjur kolonier som sitter på stenar, alger och tex båtskrov och de ser ut som skorpor eller blad. Färgen är rödbrun eller klart röd. Kolonierna kan bli upp till 25 cm stora.Denna art kommer eventuellt att finnas på påväxtpanelerna som har suttit i …

Rödbrunt mossdjur Läs mer »

Luden spökräka

Caprella mutica Insamlingsmetod: PåväxtpanelerArtbeskrivning: Den ludna spökräkan är en amfipod, dvs ett litet kräftdjur, där honorna blir ca 15 mm och hanarna upp till 40 mm men i sverige har endast hanar som är 15 mm hittats. Färgen är orange-röd och på honans äggkammare finns det röda prickar. De har en utdragen långsmal kropp. Hanens första kroppsegment är …

Luden spökräka Läs mer »

Blåskrabba

Blåskrabba

Hemigrapsus sanguineus Penselkrabba (Hemigrapsus takanoi)Insamlingsmetod: BurfiskeArtbeskrivning: Blåskrabbor och penselkrabbor kommer från asien och är relativt små krabbor (jämfört med tex strandkrabban). De blir max fyra centimeter över ryggskölden som är fyrkantig till formen (strandkrabbans skal är sexkantigt). Hos blåskrabborna är benen randiga och fullvuxna hanar har en ”blåsa” i klogreppet.Hos penselkrabborna är benen inte randiga och hanarna har …

Blåskrabba Läs mer »

Japanskt jätteostron

Japanskt Jätteostron

Crassostrea gigas insamlingsmetod: InsamlingArtbeskrivning: Det japanska jätteostronet är ett ostron som ofta hittas på grunt vatten där de sitter på stenar, klippor eller på blåmusslor. Formen varierar mycket men som små är de mycket taggigt men blir allt mer slätt med större storlek. Det kan bli upp till 20-30 cm stort. Läs mer om japanskt jätteostron på www.havochvatten.se och www.frammandearter.se

Svartmunnad smörbult

Neogobius melanostomus Svartmunnad smörbult (Neogobius melanostomus)Insamlingsmetod: Burfiske och Fiske med krok.Artbeskrivning: Den svartmunnade smörbulten är en bottenlevande fisk som kan bli upp till 30 cm stor. Den kommer ursprungligen från Kaspiska havet och upptäcktes i sverige 2008. Färgen är gulgråbrun med svarta prickar och bröstfenorna är ihopväxta och bildar en sugkopp som de kan hålla sig fast i …

Svartmunnad smörbult Läs mer »

Rulla till toppen